ЛИФТ РЕСТОРАНТ КНЯЖЕВО-КОПИТОТО – нов символ на и над града

КОНЦЕПЦИЯ

София е може би единствената столица, която може да предложи на своите жители за по-малко от час от центъра на града да стигнат до връх на планина. И вместо да използваме това невероятно природно богатство, ние затваряме пътищата към него. Лифтът Княжево-Копитото е първият кабинков лифт в България (1962г.), дължината му е 1920м. с разлика във височините 604м. Разполагал е с 53 броя четириместни кабини и е превозвал по 600 души на час в посока със скорост 3m/s. От 1992г. до днес този лифт е спрян, кабинките са разграбени, а трасето му и двете лифт стации са в окаяно състояние. Въпреки лошите условия на горната лифт станция десетки хора на ден посещават мястото, защото именно там се разкрива най-красивата панорама към София.
Възобновяване на лифта Княжево-Копитото и превръшането му в подвижен ресторант с панорамна гледка над града, както и издраждането на малък амфитеатър на върха на планината, откъдето хората да се наслаждават на най-красивата гледка към града са в основата на предложената от мен концепция. Подобна атракция би превърнала този лифт в един от символите на града и той би привличал както българските граждани, така и многото чужденци посещаващи столицата ни. Взаимствайки от цветовете в герба на София, предложението е кабинките да бъдат в тези пет основни цвята- червено, жълто, синьо, залено и лилаво, като интериорът във всяка от тях също да се различава цветово. Режимът на използване на лифта би могъл да бъде двустепенен :
– Режим на лифта като ресторант : от 12 до 15ч. за обяд и от 20 до 23ч. за вечеря всеки ден, продължителност в едната посока 1ч., при поръчка на готови комбинации от менюта на различна стойност преди качването на долната лифт станция.
– Режим само за придвижване от 9 до 12ч. и от 15 до18ч. – продължителност 20мин.

Устойчивост на проекта: – Използване на ветрогенераторите на билото на планината, където ветровете са най-силни, за захранване с електричество на лифта – Захранване от втори източник – концентриращи фотоволтаични системи – Използване на съществуващото вече трасе на лифта – Намаляване на автомобилния транспорт към планината – Съкращаване на връзката от центъра на града до планината
– Нулеви вредни емисии от лифта
Защо не един ден да си зададем въпроса: „ Искаш ли да се видим над града?“ и отговорът да бъде „Да! В колко часа?“

Top!
Social Links:
FACEBOOK
SKYPE